Celiakia to choroba autoimmunologiczna polegająca na nietolerancji glutenu (białka roślinnego zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu). Objawy są bardzo różnorodne – od klasycznych (bóle brzucha, biegunka, utrata wagi, przewlekłe zmęczenie, anemia) po nietypowe (opóźnione dojrzewanie, depresja, afty, problemy z zębami lub skórą). Diagnoza wymaga badań serologicznych (przeciwciała anty-tTG, EMA, DGP) oraz biopsji jelita cienkiego. Leczenie polega na całkowitej eliminacji glutenu z diety – obecnie dostępne są liczne produkty bezglutenowe, a edukacja pacjentów umożliwia normalne życie bez znacznych ograniczeń. Nieleczona celiakia prowadzi do powikłań: osteoporozy, nowotworów, problemów z płodnością. W życiu codziennym trzeba szczególnie uważać na śladową obecność glutenu w lekach, wędlinach, przyprawach i produktach nieoczywistych. Pacjenci mogą korzystać ze wsparcia poradni dietetycznych i grup wsparcia, a także nowoczesnych testów na gluten w produktach.